287 дка горски масиви унищожени при пожари в Русенско

0
165
движението по пътя

Общо 287 дка горски масиви в Русенско са унищожени при пожари от началото на годината. Това съобщават от областната управа в крайдунавския град.

Основната причина е небрежност при боравене с огън при палене в частни дворове, сухи треви и крайпътни ивици, а от там опасността огнената стихия да се прехвърли в съседни горски територии, стърнища или земя с посеви рязко се увеличава

Средно по 28 пожарникари с 20 автомобила за комбинирано гасене са в денонощна готовност за справяне при евентуални инциденти в региона. Огнеборците уверяват още, че разполагат и с допълнителна специализирана техника, с която могат да реагират при всяка аварийна ситуация, предвид очакваните екстремно високи температури в цялата страната през следващите няколко дни, както и от високия риск от пожари.

От областната управа в Русе напомнят, че размера на санкцията за нарушаване на противопожарните правила в горските територии варира, като за физическо лице може да достигне до 500 лева, а за юридическо – до 1000 лева. Ако деянието бъде определено като престъпление, Наказателният кодекс предвижда до осем години затвор.