30 години затвор за убиеца на Вики

0
Северин

Възможно най-тежката присъда според действащото ни законодателство – 30 години затвор при първоначален строг режим, постанови 5-членен състав на Окръжния съд в Русе за Северин Красимиров, който на 6 октомври м.г. зверски уби и изнасили журналистката от ТВН Виктория Маринова. Бруталното убийство тогава разтърси не само Русе, но получи и широк международен отзвук.

Срещу него бяха повдигнати 3 обвинения: за изнасилване, блудство и за убийството по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, след като 21-годишният Красимиров призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. Според действащото в момента законодателство, това автоматично отнема на съдебния състав възможността да постанови най-тежката присъда – доживотен затвор без право на помилване, а следващото по степен наказание – доживотен затвор, се редуцира в т.н. „заместващо“ наказание, максималният размер на което е 30 години.

Обвинението, представлявано от окръжния прокурор на Русе Георги Георгиев и прокурор Кремена Колицова квалифицира Красимиров като „обществено опасен“. Според прокурор Георгиев, самопризнанието на 21-годишния ром е дошло „пост фактум“, след неговото установяване и задържани, и в никаква степен не е подпомогнало предварителното производство, поради което той пледира за най-тежкото наказание.

На другия „полюс“ бе защитата, според която смекчаващите вината обстоятелства – чисто съдебно минало, пълни самопризнания, умствена изостаналост и изразено съжаление от извършеното „натежават“ и поиска за подзащитния си присъда от 15 години затвор.

Пред съда Северин Красимиров се разплака и каза, че много съжалява за постъпката си. Искал да върне времето назад, но не можел. Абсолютно същия текст, вероятно предварително подготвен, повтори и при правото си на последна дума след прочитане на присъдата.

По време на разпоредителното заседанието в залата се появи и част от семейството на Северин, която разигра театрална сценка на вайкане и охкане в залата, което принуди съдия Стаменов да разпореди да бъдат изведени.

Освен наказанието „лишаване от свобода“ съдът уважи иска на представляващия семейството на жертвата адвокат Андрей Желязков за обезщетение от по 150 000 лв. за двамата родители на Виктория и за 7-годишната й дъщеря.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Окръжна прокуратура и адвокатът на близките няма да обжалва съдебното решение. Защитникът на Красимиров обаче заяви след произнасянето на съда, че най-вероятно присъдата ще бъде обжалвана. Според него имало превес на смекчаващи вината обстоятелства.