Лешояд е задържан за шпионаж в Йемен

0
161
Лешояд е задържан за шпионаж в Йемен

Наш лешояд е задържан за шпионаж в Йемен. Той е маркиран в България и стана заложник на армията там.

Лешоядът тръгнал на традиционната си есенна миграция. Прелитайки през Йемен, където се води война, е уловен от местни хора. Властите видели, че има предавател, решили, че е хитър шпионски ход и взели в плен белоглавия лешояд, който е защитен вид. Дори поискали откуп, който обаче така и не получават.

„Нашият герой е стигнал до Саудитска Арабия, откъдето получаваме последните сигнали за него, след което сигналите изчезват. Навлизайки в Йемен, ние губим сигнал с него, защото се оказа, че там умишлено няма роуминг. Така два-три месеца нямахме връзка с него. Преди дни получихме съобщение на пощата със снимки на птицата ни. Тя е със специфични крилни марки, откъдето разбрахме, че е тя”, разказа Ивелин Иванов, отговорник за програмата за възстановяване на лешоядите в България.

След като България получава съдействие от посолството на Йемен у нас – главнокомандващият на армията, където е била птицата, се съгласява първо да върне предавателя, а след това и птицата. След дълги дипломатически преговори в крайна сметка лешоядът е освободен. Какво ще се случи с него, обаче, няма как да разберем, защото предавателят вече е върнат в България.