35 берачи на ягоди ранени след стрелба в Гърция

0
Стрелба по берачи в Гърция
Стрелба по берачи на ягоди в Гърция

Инцидентът е станал, след като 200 чуждестранни берачи на ягоди излезли на демонстрация в селището Неа Манолада с искания да им бъдат изплатени забавените заплатите за последните шест месеца.

В разгара на протеста един от помощниците на работодателя използвал огнестрелно оръжие. Полицията е арестувала собственика на селскостопанското предприятие и издирва гърците, замесени в кървавия инцидент.

Медиите в Гърция са потресени от инцидента, на който широко внимание отделят днес и световните печатни издания. „Нов удар в родината на ягодите“, „ягоди и кръв“, „биячи стрелят срещу протестиращи и раниха 35 имигранти“, гласят някои от заглавията в гръцката преса.

Според публикациите гръцкият работодател дължал между 750 и 1000 евро на всеки от 200-те чуждестранни имигранти, трудили се на ягодовата му плантация в южната част на страната. Дължимата сума възлизала на 150-200 хиляди евро. По жертвите било стреляно с ловни пушки, а болницата била пълна с окървавени чужденци, пишат електронните издания.

Кървавият инцидент показва за сетен път жестоката експлоатация на чуждестранни земеделски работници от местни чифликчии, които безцеремонно се гаврят с тях, като ги обричат на мизерно съществуване, настанявайки ги в мизерни бараки, за които искат наеми, пише в. „Та неа“.

Стрелбата срещу работници имигранти в Неа Манолада, които са настоявали за своите заработени доходи, е престъпен, расистки акт, се казва в съобщение на радикалната левица СИРИЗА, като се подчертава, че е крайно належащо правосъдните органи да се намесят.

Конкретният инцидент, при който работодатели с техни биячи нападат работници, претендиращи за правата си, ни връща към други времена и показва, че варварството е синоним на днешната система, посочва Комунистическата партия, отправяйки упреци към сегашното правителство.

Потъпкването на трудовите права заради произхода на работещите е расистки акт и трябва да бъде заклеймен, призовава Социалистическата партия ПАСОК. Демократичната левица ДИМАР също осъжда като престъпен акт кървавия инцидент. Отхвърлянето на насилието и на расизма е дело на цялото общество, се казва в съобщение на партията.
Източник БТА и vesti.bg.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук