39 убити при атентат в Истанбул, няма пострадали българи

0
60
39 души са убити

39 души са убити и  69, от които четири са в тежко състояние, са ранени при терористичен акт в известен нощен клуб в Истанбул, минути след настъпването на Новата година

Според първоначалните данни за инцидента, въоръжените нападатели са били двама или трима, преоблечени като Дядо Коледа и въоръжени с „калашници“. Те нахлули в заведението “Рейна” в Ортакьой, където близо 800 души празнували настъпването на 2017-а година. 16 от жертвите са чужденци, а четирима от ранените са в тежко състояние.

Валията на Истанбул Васип Шахин определи нападението като терористично. То започнало към 1,15 часа местно време, когато нападателят застрелял полицай и цивилен на входа, след което е влязъл вътре и започнал да стреля безразборно по хората. За да се спасят, много хора са се гмурнали в ледените води на Босфора, съобщиха местни медии.

Властите съобщиха вчера, че са разположили 17 000 полицаи в Истанбул да отговарят за сигурността по време на новогодишните тържества, някои от които дегизирани като Дядо Коледа или предрешени като улични продавачи.

Нападателят все още е на свобода, но вътрешният министър изрази надежда, че скоро ще бъде заловен. Засега са идентифицирани телата на 21 от загиналите.

Външният министър в оставка  Даниел Митов съобщи, че засега няма данни за загинали или пострадали български граждани по време на поредния акт на насилие в Истанбул.Той припомня, че при проблеми българските граждани могат да се свържат с Генералното ни консулство на телефон + 90 533 383 64 14.