3D печатът на сгради е новата тенденция в строителния сектор

0
3D печатът на сгради е новата тенденция в строителния сектор

Щадящо околната среда, бързо и евтино е отпечатването на цели сгради чрез 3D принтери. Това се очертава да бъде и една от най-значимите тенденции в строителния сектор на 2020 г.

Технологията е на път да промени не само начина на изграждане на къщи и блокове, но и пазара на имоти. В Табаско, Мексико, местна НПО (наречена Échale) вече строи цяло такова село. Всяка къща е около 50-60 квадрата, с две спални, баня, малко дворче, китно навесче над мъничка веранда и е отпечатана на принтер ICON Vulcan II. Преди принтерът да започне работа, е подготвена бетонна основа.

Домовете са предназначени за социално слаби семейства и са проектирани спрямо конкретните особености на всяко. Дори са направени отвъд стандартите за земетръсна устойчивост, пише technews. Най-забележителното обаче е, че са отпечатани за около 24 часа. Или за 2-3 дена едно семейство може да се сдобие с покрив над главата.

Технологията позволява използване на множество различни материали. Датската компания COBOD например прави къщи чрез 3D принтер, който работи с глина или по-точно глинена смес. Други пък експериментират с материали на база рециклирани полимери.

3D принтерите, с които се изграждат домовете, са адаптирани за работа на всякакви терени. Това дава гъвкавост на проектите и независимост от метеорологичните условия. Също така е и безценно за ситуации, свързани с природни бедствия, а технологията драстично намалява строителните отпадъци.

зарядни станции за електромобили