Полицията „на крак“ по време на коледните и новогодишните празници

0
започва операция на МВР по пътната безопасност

Полицията в Русе ще бъде „на крак“ по време на коледните и новогодишни празници, когато се очаква значително увеличение интензивността на движението по пътищата, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Русе.

По време на празничните и почивни дни на територията на ОДМВР-Русе ще бъде проведена специализирана полицейска операция относно спазване на скоростните режими, управление на МПС след употреба на алкохол, наркотични и/или други упойващи вещества, правоспособност, използване на обезопасителни колани и системи.

Планират се превантивни мерки за ограничаване предпоставките за пътни злополуки по отношение на респектиране на грубите нарушители, изваждане от движението на неправоспособни, употребили алкохол или наркотици водачи, както и мерки за по-добра пропускателна способност и недопускане на задръствания. При изготвянето на разстановката на  състава ще се акцентира за активно присъствие и контрол на движението по време на най-високата му интензивност – 20.12.2019 г.; 23.12.2019 г.; 27.12.2019 г. и на 01.01.2020 г.; като основно контролът ще се осъществява по пътищата Русе – Бяла и Русе-Разград. Присъствието на пътя на полицията ще е демонстративно, като се обхванат най-натоварените и конфликтни участъци.

Създадена е организация за взаимодействие с териториалните структури на АПИ за съгласуване и въвеждане на временна организация на движението и стриктен контрол по ограничение на движението по участъците от републиканската пътна мрежа на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, в първия предпразничен и последния празничен ден съгласно заповед № РД-11-1212/29.11.2018 г. на АПИ.

В периода на празничните и почивни дни миналата година, от 21 декември 2018 г. до 1 януари 2019 г., от екипите на ОДМВР-Русе са били издадени 964 глоби с фиш, показва полицейската статистика. Броят на издадените електронни фишове за нарушения на скоростните режими през същия период е близо 722 и са съставени 135 акта за установени административни нарушения.

На повече от 12 водачи са наложени принудителни административни мерки – временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство, заради управление на МПС след употреба на алкохол (над 0,5 на хиляда) или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

На трима собственици е прекратена регистрацията на пътните превозни средства,  затова че са седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества.