43-годишен със симптоми на COVID почина, докато чака линейка

0
Снимка: БГНЕС

Мъж на 43 години със симптоми на коронавирус е починал, докато чака линейка, обяви пред Нова телевизия майка му Евгения Илиева. Тя разказа, че синът й Станислав е починал след многократни обаждания на спешния телефон и чакане на линейка около 12 часа. Накрая медиците все пак стигнали до болния, но само за да констатират смъртта му.

Илиева разказа, че самата тя е с положителен тест и затова двамата със сина не можели да излизат, т.е. единственият начин да получат медицинска помощ бил линейката. На 2 април тя звъняла пет пъти на тел. 112, защото синът й бил с висока температура, отпадналост и хрипове.

„Първото обаждане бе в 17:43 часа. Казаха ми, че имат много пациенти, но ще бъдем обслужени. Последното обаждане, което направих бе около 23.55 часа. Тогава ми беше казано, че линейка няма да дойде. Обясниха ми, че трябва да потърся линейка на следващата сутрин между 7 и 8 часа“, разказа тя.

На следващата сутрин синът й вече бил в тежко състояние, дишането му било затруднено, имал и пяна на устата. Линейка дошла, но само констатирала смъртта му.

Че е имало огромно забавяне, призна говорителят на столичната спешна помощ Катя Сунгарска. Тя обаче упрекна Илиева, че не е описала точно състоянието на сина си и обясни, че спешната помощ не назначава лечение, а прави „триаж“ на пациенти.

Това е поредният смъртен случай на пациент, чакащ линейка. Майката е подала жалба до здравното министерство.