ЕС няма да поднови договорите за „АстраЗенека“ и „Янсен“

0

Европейската комисия (ЕК) е взела решение да не подновява договори за покупка на ваксините „АстраЗенека“ и „Янсен“, съобщава италианският вестник „Стампа“. Вместо това ще се купуват от иРНК ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“.

В САЩ спират ваксината на „Джонсън&Джонсън“

В последните седмици се отчита масов отлив на желаещи да се ваксинират с „АстраЗенека“. Преди дни Европейската агенция по лекарствата излезе със становище, че има връзка между препарата и образуването на тромбози. Заради сходни проблеми здравните власти в САЩ препоръчаха спиране на прилагането на ваксината „Янсен“. И двата продукта са от т.нар. векторни ваксини.

Имунизираните с „АстраЗенека“ ще могат да получат втора доза от РНК-ваксина

Във вторник здравният министър Костадин Ангелов обяви, че всеки ваксиниран с първа доза от „АстраЗенека“, може да я замени с втора игла от друга ваксина. Подобно решение е взето и в Германия. Там „АстраЗенека“ няма да се прилага на хора под 60-годишна възраст.

Борисов на последното заседание: Продължаваме нататък! (видео)

ЕС има договори за купуване на ваксини за следващите две години, съобщи пък премиерът Бойко Борисов. По думите му това значи, че пандемията няма да премине толкова лесно.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили