43% от българите са се срещали с коронавируса

0
Pixabay

Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса, сочат резултатите от национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Данните са получени след изследване са 2 665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип.

Това е моментна снимка, не може да се вмести в правилата за национално представително проучване, каза пред БНР собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

„Логиката е била, че взимаме случайни лабораторни проби. Ние не знаем предварително. Колегите в края на работния ден са подбирали проби на чисто случаен принцип, без да се интересува кой е пациентът, стоящ зад тях“, обясни той.

15 области без регистриран случай на коронавирус!

Според Калъчев голяма част от хората, които са се срещнали с вируса още през първата вълна, имат прилично ниво на антитела. Ниски резултати на защита са показали едва 4% от пробите.

В последните седмици у нас има сериозен спад на новите случаи на коронавирус. Едновременно с това обаче спада и темпът на ваксинациите, което води до притеснение, че наесен ще има нова вълна. Другото сериозно притеснение е и вариантът „Делта“, който се разпространява много по-бързо.

„Не сме си свършили работата с ваксините. Имаме да наваксваме“, коментира Калъчев.