45 русенски ученици в Националния социален проект “Жълтица за шестица”

0
66
45 русенски ученици

45 русенски ученици са включени в Националния социален проект “Жълтица за шестица”, съобщиха от Сдружение “Дунавско сияние”.

В края на вторият срок от проекта ще се възползват ученици от: ОУ “Ангел Кънчев”, ПГ по механотехника “Юрий Гагарин”, ПГДВА “Йосиф Вондрак”, както и децата, ползващи социални услуги в ЦНСТ към БЧК и Център за работа с деца на улицата.

Основната идея на инициативата е да насърчи и награди деца и младежи от 3-ти до 12-ти клас, които са от социално слаби семейства или деца без един/двама родители, показващи отличен успех в училище, с финансов стимул. Всяко включено в проекта дете получава за всяка една текуща отлична оценка, вписана в бележника, по един лев в края на всеки един учебен срок. Отличните оценки не трябва да са само за важните и традиционно по-трудни предмети, като математика, български език, физика, химия и др, а и за премети, като музика, физическо възпитание и изобразително изкуство, защото всяко едно дете има индивидуални таланти и заложби, които също трябва да бъдат стимулирани.

От сдружението припомнят, че за първия срок на учебната година, проектът обхвана 11-те деца от може би най-многодетното семейство в България -това на Красимир Тодоров и Ивелина Зартова. Сестрите Илияна Тодорова – ученичка от 9 клас в ПГ по облекло “Недка Иван Лазарова” и Мариела Тодорова – ученичка от 4 клас в ОУ “Ангел Кънчев” изкараха пред черната дъска 69 жълтици, което е безспорно постижение за проекта.

Проектът се финансиран само от дарения, като разполага с единен дарителски номер 17777, на който с sms с текст NAGRADA се подкрепя кампанията с 1 лв.