Преференции оставиха Русе без представител в Европарламента

0
934
И новия състав на Европейския парламент

И новия състав на Европейския парламент ще бъде без русенец. Това стана ясно от изявление на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му, въпреки че партията получава две места н Европарламента, русенецът Юлиян Ангелов, който беше под №2 в листата на „воеводите“, ще отстъпи мястото си на режисьора Андрей Слабаков. Причината е големият брой преференции, които Слабаков е получил от гласоподавателите и които го „катапултирали“ от четвърто на второ място.

Разместване заради преференции има и в червената листа. Там президентът на ПЕС Сергей Станишев минава на второ място, след бившата си половинка Елена Йончева. Станишев е получил над 28 000 лични преференции, при праг за БСП от 22 500 гласа. Това е второто пренареждане на червената листа от Станишев, който не бе включен в първоначалния ѝ вариант, а влезе в нея след гласуване на Националния съвет.

На трето и четвърто място остават Петър Витанов и Цветелина Пенкова, а петият евродепутат от БСП ще е Иво Христов, бившият началник на кабинета на президента Радев.

Официално имената на евродепутатите ще станат известни на 31 май.