5 май – Международен ден на акушерката

0

Международен ден на акушерката отбелязват днес в над 50 страни по света. Денят се чества като празник на родилната помощ от 1991 г., тъй като акушерката е жена, квалифицирана в оказването на помощ на раждащите жени. Акушерка е сравнително ново понятие, от времето, когато раждането на децата постепенно се пренася от дома на родилката в болницата.

След Втората световна война става задължително раждането да се осъществи в болнично заведение. У нас от 1951 г. Денят на родилната помощ се чества на 21 януари, а през последните години на 8 януари.

Повече от 50 държави по света обаче отбелязват официално празника на акушерката на 5 май.

Ден, в който се насочва вниманието на обществото към значимостта на работата на акушерките по цял свят.
На този празник акушерките в световен мащаб показват солидарността си една с друга с каузата на акушерството. Организират се мероприятия, при което се изразява професионална признателност към работата на акушерките, които полагат ключови грижи към жената по време на бременността и раждането, както и в проследяване на възстановяването на майката и прехода на новороденото към новия свят.
Целта на този ден е чрез събития по целия свят, да се насочи вниманието на правителство, политици и различни институции свързани със здравеопазването, да се фокусират върху водещата роля на акушерката и уникалността на професията.
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук