5 нови специалности през новата учебна година в Русенско

0

Пет нови специалности са включени в предложението за държавен план-прием в Русенско през новата учебна 2023/2024 година. Това стана ясно по време на заседанието на постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие в Русе, участие в което взеха представители на местната и държавна власт, синдикатите, работодателските организации и бизнеса от региона.

Четири от новите специалности ще са в Русе, като в тях се предвижда да се обучават 65 ученици. Става дума за „Компютърни мрежи“ в Професионалната гимназия по електроника и електротехника; „Художествена тъкан“ в Професионалната гимназия по облекло; „Промишлена електроника“ в Професионалната гимназия по транспорт и „Пространствен дизайн“ в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия. 26 ученици се очаква да учат за първи път и в специалност „Говедовъдство“, която ще бъде разкрита в Професионалната гимназия по селско стопанство в Две могили. Така общият брой на учениците, обучаващи се в нови специалности в региона се очаква да достигне 91. Защитените специалности ще бъдат седем, като в тях ще се обучават 143 ученици. Напълно очаквано в списъка попадат „Минна електромеханика“,  „Говедовъдство“, „Художествена дърворезба“, „Художествена тъкан“, „Корабоводене-речно“, „Корабни машини и механизми“, както и „Локомотиви и вагони“. Други 20 специалности са с очакван недостиг. В тях би трябвало да се обучават малко над 450 ученици. 234 ученици по 14 специалности пък ще имат възможността да учат в дуална форма на обучение.

Очакванията са приемът през новата учебна година да бъде в общо 67 паралелки, от които 43 професионални. 24 ще бъдат профилираните паралелки. Колкото до броя на завършващите основно образование през настоящата учебна година, се предполага, че ще бъде 1729. Най-много от тях се намират на територията на община Русе – 1380, а най-малко – само 19 в Борово.  В град Русе прием би трябвало да се осъществи в 56 паралелки, от които 21 за профилирано обучение и 35 за професионално обучение.

Що се касае до завършващите 4 клас, през настоящата година те са 1610 в областта. За следващата учебна година се предвиждат две паралелки за 5-и клас в МГ „Баба Тонка“. В тях най-вероятно ще се обучават 52-ма ученици.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук