5 причини да инвестирате в апартамент през 2023

0

Когато става въпрос за инвестиции, недвижимите имоти са едни от първите неща, за които човек се замисля. И ако през изминалите 2-3 години хората имаха някакви притеснения и бяха в режим на изкачване от инвестиции на своите спестявания, то през 2023 година отново можем да погледнем към тази възможност. Неква видим и 5-те основни причини, поради които е добре да инвестирате в апартамент през 2023 г.

 

Инвестицията в апартамент е своеобразна защита от инфлацията

 

Недвижимият имот, и по-специално апартаментът, е актив, който предоставя своеобразна защита срещу обезценяването на парите ни. С растящата инфлация, която започна през миналата година, покупателната стойност на спестяванията намалява постоянно. Именно и това е причината да започнете да мислите по какъв друг начин може да използвате парите си и да се насочите към покупка на недвижим имот. След време вашият инвестиционен имот ще струва далеч по-скъпо, отколкото сте платили за него в момента. Ако ще предприемате такава крачка е добре да се ориентирате към покупка на един или няколко апартаменти в София, където търсенето и предлагането са по-големи.

 

Възможност за бързо изплащане на инвестицията

 

Покупката на апартамент предлага възможност за нейното бързо изплащане. Смята се, че ако за 20 години или по-малко успеете да изплатите апартамента си, инвестицията е добра. Ако теглите кредит, наемът от апартамента може да изплаща заема към банката, а по този начин няма да генерирате излишни разходи. Чрез инвестицията в подобен тип актив, вашите средства работят за вас и ви помагат за постигането на вашите финансови цели в бъдеще.

 

Цените на недвижимите имотите вървят нагоре 

 

Каквито и притеснения да имате относно покупките на недвижими имоти, едно е сигурно – цените винаги ще вървят нагоре, а тази тенденция е доказана във времето. Иначе казано, ако през 2023 година си закупите апартамент, то неговата стойност след 5 или 10 години ще е доста по-висока. Ако решите след време, че искате да продавате, то съвсем спокойно може да получите по-голяма сума, отколкото сте дали за неговото придобиване. Това е още една чудесна причина да помислите за подобен тип инвестиция.

 

Добро съотношение доход – риск

 

Инвестицията в апартамент има добро съотношение доход – риск. Депозитите в банка не са добра алтернатива за вашите спестявания. Друга опция е инвестицията в по-рискови активи, но за целта се изискват специални умения. Така че, инвестицията в жилищен имот има доста добра перспектива. Трябва да отбележим, че средните нива на възвръщаемост от подобен тип покупка за страната са между 3%-10%, а това са едни чудесни стойности.

 

Генериране на пасивен доход чрез отдаване под наем

 

Най-голямото предимство на инвестицията в апартамент през 2023 година, или когато и да е било, е получаването на пасивен доход от отдаването му под наем. Пасивен е всеки доход, който получавате от дадена дейност, без да се налагане непрекъснато да занимавате с нея. Трябва да знаете, че непрекъснато ще има търсене на жилища под наем, особено в големите градове и столицата, където икономиката се развива непрекъснато. Именно поради тази причина е добре да се ориентирате към покупка на апартаменти в София например.

 

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук