Успение на Св. Кирил Славянобългарски, светецът, почитан и от православни, и католици

0
успение на Св. Кирил Славянобългарски

На 14 февруари десетки хиляди млади българи ще празнуват Свети Валентин. Единици вероятно ще отбележат успението на Св. Кирил Славянобългарски, наричан още Св. Константин-Кирил Философ. А светецът се почита и от православни, и католици.

Свети Константин Философ, носещ монашеското име Кирил, произхождал от семейство на знатни солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището „философ“ и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Множество от изследователите на техния живот смятат, че замонашването на св.св. Кирил и Методий е осъществено с подкрепата на българския цар Борис I Михаил. Вероятно той е и един от покръстените от братята по време на Брегалнишката им мисия в Източна Македония.

Свети Кирил Славянобългарски умира на 14 февруари 869г. в Рим. Самият папа Адриан обслужва погребението му в църквата „Свети Климент Римски“. Мощите на светеца са положени в папската гробница на базиликата.

Братята Кирил и Методий са обявени за светци още през Средните векове и от Православната, и от Католическата църква, а на 31 декември 1980 г. Йоан Павел II ги обявява за покровители на Европа наред със св. Бенедикт.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук