50 аптеки в Русе на протест срещу новата система

0
200
50 аптеки в Русе

50 аптеки в Русе ще се включат днес в националния протест срещу новата система за разчитане на двуизмерните лекарства, съобщиха от Националната аптечна камара.

За да не пострадат нуждаещите се от медикаменти, аптеките ще протестират символично, фармацевтите ще бъдат в жълти жилетки. Чрез протеста, от Националната аптечна камара настояват за национална лекарствена политика, а “не хаос и прокарване на корпоративни интереси” в сферата на здравеопазването; за въвеждане на Национална система за електронна рецепта, електронно досие на пациента, дигитализация на здравеопазването; за интегриране на Европейската система за верификация на лекарствата в Националната система за електронна рецепта; за интегриране на Националната система за следене на наличностите от лекарства в аптеките против нерегламентиран реескпорт; за електронна свързаност на аптеките със системата на НАП и др.

Фармацевтите настояват още за създаване на реални финансови инструменти, чрез които аптеките да въведат всички тези системи, тъй като е непосилно да бъдат въведени за тяхна сметка и без възможност да калкулират тези разходи в цената на услугата.

Според тях това ще направи непосилно поддържането на някои малки аптеки в трудно достъпни райони и ще лиши местното население от фармацевтични грижи.