Кулинаротерапия ще помага на деца в риск от Русе

0
74
Кулинаротерапия ще помага

Кулинаротерапия ще помага за интегрирането на деца от уязвимите групи в Русе и за повишаване на интереса им към учебния процес.

Това ще стане чрез изучаване принципите на здравословното хранене, видовете и произхода на различни храни и начините на тяхното комбинират, за да приготвят вкусни и лесни рецепти. В проекта, който се осъществява от Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“, ще се включат 87 ученици от четири основни училища в Русе. Вече отвори врати учебната кухня на, оборудвана по проекта, финансиран от Българо-Швейцарска програма за сътрудничество – ЗОВ, в рамките на дейността TeenKitchen („Кулинаротерапия“).

Децата ще използват съвременни уреди при усвояването на различни кулинарни техники. Ще бъдат обучавани за екипна работа и точно изпълнение на задълженията си. Малките кулинари от четири училища, партньори по проекта, се подготвяха в продължение на четири месеца, за да покажат своите умения в кухнята.

Още на първите си занимания, децата вече се научиха как да подредят празнично масата, както и да приготвят вкусни сандвичи и плодови салати. Но тепърва им предстои да усвояват още готварски технологии в приятелска атмосфера. В деня на откриването шестима малки кулинари от III клас от ОУ „Ангел Кънчев“ приготвиха вкусни хапки.