50 години по-късно: „Лето 893“ отново на русенска сцена

0

Половин век след световната си премиерата операта „Лето 893“ на почетния гражданин на Русе Парашкев Хаджиев отново е в афиша международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Постановката на Пламен Бейков, посветена на 1130 години от Преславския църковно-народен събор, ще бъде представена рамките на 62-ото издание на фестивала на 27 март, в Доходното здание в крайдунавския град. Завесата ще се вдигне в 19 часа.

В образа на Борис Михаил ще се превъплъти Момчил Миланов, на Севина – Даниела Караиванова. Ролята на Владимир Расате е поверена на Добромир Момеков, а на Домета – на Стоян Стоянджов.

На диригентския пулт ще бъде Владимир Бошнаков, сценографията и костюмите са дело на Денис Иванов, хореографията – на Весела Василева.  В спектакъла участват солисти, хор, балет и оркестър на Държавната опера в Русе, както и смесен хор „Дунавски звуци“.

Операта „Лето 893-то“ е представена за първи път в България от Русенската народна опера на 25 март 1973 г. в рамките на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Диригент е Ромео Райчев, а режисьор — Стефан Трифонов.

В спектакъла заблестяват имената на оперните артисти Неделчо Деянов като княз Борис-Михаил, Стефан Димитров като вероотстъпника Владимир-Расате, Анастас Анастасов като княз Симеон, Ана Ангелова като Ермиара – съпругата на Расате и Мария Вeнцеславова като Севина – любимата на Симеон. Нейното последно изпълнение на русенска сцена е в края на 1978 година, където в продукцията се включват Пенка Дилова и Стефка Евстатиева.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук