538 проверени, 9 души задържани при полицейската спецоперация в Русе

0

538 лица и 378 МПС са проверени в хода на специализираната полицейска операция, която се проведе на територията на Русенска област вчера, съобщиха от полицията.

Задържани са 9 лица, издирени са 2. За различни констатирани нарушения са съставени 83 акта. 14 са съставените предупредителни протоколи по ЗМВР. Инспектирани са 13 пункта за черни и цветни метали, 13 заложни къщи, 14 автоморги и сервизи, 34 питейни заведения и търговски обекти. Регистрирани са 9 престъпления, по които са образувани 5 бързи производства и 2 досъдебни производства, както и преписки.

По-характерни случаи:

Русе

Първо РУ 

В хода на специализираната полицейска операция са задържани двама мъже на 32 и 33 години, заподозрени като извършители на грабеж с причинена средна телесна повреда.

На 5 март около 01:15 ч. в ОДМВР – Русе е получен сигнал за извършен грабеж в района на кръстовището между ул. Цариград и ул. Панайот Хитов. Изпратеният на място дежурен полицейски наряд е открил на ул. Цариград 61-годишен мъж от Русе, който се намирал на земята с паднали до него патерици. Пред униформените той разказал, че по-рано същата вечер спечелил сума в близко казино и си е тръгнал от там към 01:00 часа. Докато вървял към дома си бил ударен в гръб, при което е паднал на земята, последвали още два удара – един в ухото, а друг в торса, след което нападателите са преровили джобовете на анцуга му и взели от там сумата 1500 лв и калъф с документи за самоличност. Потърпевшият е приет в УМБАЛ „Канев“, където при прегледите са му установили фрактура на тазобедрена става. Случаят е документиран от дежурна оперативна група на полицията, незабавно е започнато разследване и са предприети действия по установяване на извършителите, в хода на образувано досъдебно производство по описа на Първо РУ.

Към момента двамата са задържани за срок до 24 ч. по ЗМВР, очаква се след това да им бъде постановено и 72-часово задържане. Продължава провеждането на процесуално-следствени действия за доказване на деянието.

Второ РУ 

В гр. Русе на ул. Доростол дежурен наряд от Второ РУ е спрял и извършил проверка на лек автомобил „Мицубиши Аутлендър“ с русенска регистрация, управляван от 40-годишен мъж. На водача е била извършена проверка за наличие на алкохол с техническо средство, което е отчело 1,78 промила. Съставен му е акт по ЗДвП и му е издаден талон за медицинско изследване, след което е задържан и конвоиран до болница „Канев“, където е отказал да даде кръвна проба. По случая е образувано бързо производство по  описа на Второ РУ, за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

РУ – Сливо поле

Регистрирани са две преписки по описа на РУ – Сливо поле, по чл. 235, ал.2 от НК за съхранение на незаконно добит дървен материал на два адреса в град Сливо поле, стопанисвани от мъже на 52 и 43 години. Регистрирана е и кражба на съоръжение за съхранение на царевица в с. Бабово.

РУ – Бяла

В хода на проверките на територията на РУ – Бяла, служителите на полицията са установили водач да управлява автомобил с марка „Форд Транзит“, след употреба на алкохол с концентрация над 1.2 промила – престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК.

Екипите в Беленско са установили още и МПС с марка „Мерцедес 511“, което е обявено за издирване, като е изяснено и това че автомобилът се е придвижвал с регистрационни табели, издадени за друго превозно средство – престъпление по чл. 345 от НК. Мерцедесът е предаден от водача с протокол за доброволно предадена вещ по чл. 84, ал. 3 от ЗМВР.

РУ – Ветово

В гр. Ветово до магазин ул. Съединение по време на движение е установено четириколесно МПС – АТВ, което е без поставена регистрационна табела. При извършена полицейска проверка от автопатрул на РУ – Ветово е изяснена  самоличността на водача местен жител на 60 г. Той е обяснил, че управляваното от него МПС е саморъчно сглобено от него с части от вторични суровини. За констатираните нарушения са съставени акт по смисъла на чл. 150 от ЗДвП и друг по смисъла на чл. 140 ад. 1 от ЗДвП. Образувано е бързо производство по описа на РУ-Ветово за престъпление по чл. 345, ал.1 от НК.

В гр. Сеново, на ул. Трети март в близост до жп гара Сеново по време на движение е установен лек автомобил без поставени регистрационни табели. Извършена полицейска проверка от автопатрул на РУ – Ветово е констатирала, че това е автомобила марка „Нисан“, модел „Примера“, управляван от 58-годишен мъж. От извършена справка е изяснено, че автомобилът не е регистриран на територията на република България. Водачът е обяснил, че го е закупил от пункт за вторични суровини в гр. Сеново, за да го ползва за части, като решил да го придвижи до дома си управлявайки го. За констатираните нарушения на водача са съставени акт по смисъла на чл.140 ал.1 от ЗДвП и друг по смисъла на чл. 100, ад.1, т.1 от ЗДвП. Образувано е бързо производство по описа на РУ-Ветово за престъпление по чл. 345, ал.1 от НК.

РУ – Две могили

В хода на провежданата специализирана операция е установен 35-годишен мъж от с. Иваново, който е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за кражба на ел. инструменти от частен дом в с. Кошов. Тогава, при привличането му като обвиняем, му е била взета мярка „подписка“, но в хода на разследването се е наложило повторното му привличане. При призоваването му той не е бил установен на постоянния си и настоящ адрес и се укрил, не е уведомил полицейски орган, което е наложило действия по принудителното му довеждане в РУ Две могили. Вчера той е установен и задържан от служителите на реда  и предстои задържане за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор за довеждането му пред съда и вземане на постоянна мярка за неотклонение. Срещу него е водена и проверка по описа на РУ Две могили, за извършена кражба от частен дом в с. Иваново на електрическа инвалидна количка, която е приключила.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук