610 малки графики в международния конкурс за екслибриси

0
82
международния конкурс за екслиблиси

610 малки графики са представени за 15-ото издание на международния конкурс за екслибрис, съобщиха от организаторите на единствената по рода си в страната проява от Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Тази година темата е „Ex Libris – Ex Cinema“ и събра послания, посветени на седмото изкуство – киното.

415 участници от 38 държави са изпратили 610 екслибриси. Творците са от Турция, Русия, Украйна, Унгария, Коста Рика, Малайзия, Египет, Япония, Китай, Индия, Кения, Аржентина и други. Сред участниците през 2019 г. са и част от носителите на Голямата награда на конкурса през изминалите години: Такао Сано от Япония, Снежана Кезеле от Сърбия, Елеонора Гершанович от Германия.

Най-възрастният участник в тазгодишното издание на форума е отново Арпад Шаламон от Словения, който не е участвал само в първите две издания на конкурса.

В категорията до 18 години свои творби са изпратили 115 участници. Те са ученици от България, Русия, Турция, Хонг Конг, Аржентина, Унгария, Украйна, Сърбия, Черна гора и Беларус.

През 2019 година Международният конкурс за екслибрис се организира под патронажа и финансовата помощ на Министерство на културата. Конкурсът се осъществява и с подкрепата на Община Русе по Програма „Култура“. Победителите ще бъдат обявени на официална церемония в края на месец септември.

Тогава ще бъде открита и изложба от получените екслибриси. Ще бъде обявена и темата за следващото издание на конкурса. Предстои излизането от печат на двуезичен цветен каталог с творби на участниците в конкурса.