64-годишна русенка „изгоря“, „помагайки“ на полицията

0
31
Бум на ало-измамите

Жена на 64 години е поредната жертва на телефонна измама, съобщиха от полицията в Русе. Жената била подмамена, че ще съдейства на полицията, като участва в акция по залавяне на телефонни измамници. Престъпниците първо я потърсили на домашен телефон, после тя им дала и мобилния си. Докато измамникът, представил се като „комисар“, я държал на линия на мобилния телефон, на стационарния я потърсил друг мъж, който пък се представил като лекар и поискал от нея пари за операция на пострадал нейн близък. Мнимият служител на реда в това време я убедил, че за да помогне да хванат престъпниците ще трябва да събере всички налични средства, да ги постави в чанта и да я остави до трафопост близо до дома си, после да тръгне в обратна посока към адрес, където ще я чакат полицаи. Така жертвата изпълнила указанията, но когато по-късно нито срещнала полицаи, нито била потърсена от някого, тя позвънила на телефона, от който я търсил „комисаря“ и разбрала, че е измамена.

Случаят е регистриран в Първо РУ и е започнало разследване, като е образувано дознание. Точната стойност на предадените средства се уточнява.

Полицията отново напомня!

Полицейските органи, при осъществяване на функциите си НЕ използват парични средства, предоставени им от граждани и НЕ търсят съдействие в работата си по нито една от прилаганите от телефонните измамници схеми.

Няма държавна институция, която да иска предоставяне на пари по телефона или на ръка, без необходимите документи.

Служителите на полицията контактуват с гражданите, след като са се представили с личния си полицейски знак и служебна карта.