Русенска компания придоби първите в Югоизточна Европа камиони на втечнен природен газ

1

Това съобщи заместник-управителят на дружеството Димитър Баев. По думите му, това са първите за България и Източна Европа камиони, работещи с този вид гориво.

Возилата са част от проект на русенската компания за изграждането на три терминала за втечнен природен газ – LNG. По този повод дружеството е получило и 20 млн. евро финансова подкрепа от Световната банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Първият етап от проекта за „LNG“ – изграждане на терминал в Русе, вече е приключил, каза още Баев. По думите му, до два месеца ще бъдат извършени тестове. Предвижда се в рамките до две години продажбите да достигнат около 3000 тона месечно.

Терминалът в Русе, който е до пристанището на „Булмаркет ДМ“, е с вместимост от 1000 куб. м и ще обслужва всички видове транспорт. При успешна реализация ще продължи финансирането и на останалите два етапа – изграждане на терминали в София и в Пловдив.

Терминалът в Русе е част от проекта LNG Masterplan Rhein-Main-Danube по програма TЕN-T на Европейския съюз. Идеята е втечненият природен газ да се използва като гориво за всички моторни плавателни съдове по реките Рейн, Майн и Дунав. Стойността е към 1 млрд. евро, с които ще се изградят няколко терминала за течен газ от Ротердам до Констанца. Русенската компания е единственият български участник в проекта

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

1 коментар

  1. Странно ,баи Ганьо работодател обичаше да си копува съвсем други неща.Да не е започнал да му идва акъла?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук