70% от водата в България отива за охлаждане на ТЕЦ-ове

0
Pixabay

Над 70% от използваната вода в България през 2019 г. е отишла за охлаждане на ТЕЦ-ове. Това от природозащитната организация „Грийнпийс“, позовавайки се на данни на националната статистика.

Едновременно с това се посочва, че 90% от капацитета на въглищните ТЕЦ-ове е концентриран в райони, застрашени от безводие.

Седем електроцентрали с общ капацитет около 4 GW, работещи на средно натоварване от около 42%, използват 30.4 милиона куб. метра вода на година. Това количество се равнява на основните нужди от вода на 832 хиляди души за една година, ако на човек се полагат по 100 л. на ден. При прогнози за все по-непредсказуеми промени в наличието на водните ресурси се създава опасност от несигурност за производство на енергия, което толкова силно зависи от големи количества вода“, посочват от организацията.

Те очертават и друг сериозен проблем – при използването на изкопаеми горива, каквито са въглищата, се стига и до сериозно замърсяване на водата. При тези централи се произвежда огромни количества пепел, която редовно замърсява близките водни басейни.

Най-добрата агенция за подбор на персонал