Лекар: Или бързо ваксиниране, или локдаун

0
Снимка: Unsplash

Вариантите за справяне с коронавируса са или бързо ваксиниране, или затваряне след затваряне.

Това коментира пред БНР шефът на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По думите му имунизацията трябва да започне от уязвимите групи.

„Правилното решение е да се ваксинират възможно най-бързо повече хора, като се тръгне от най-уязвимите групи. Колкото по-бързо това бъде направено, толкова по-рано могат да се отменят локдауните“, заяви той.

Кацаров коментира още, че здравният министър Костадин Ангелов вероятно би управлявал кризата доста по-добре, ако няма намеса от страна на премиера Бойко Борисов. За пример той даде решението да се спре ваксинацията с „АстраЗенека“.

„В закона е казано, че ваксина може да бъде спряна само с решение на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата. Тук беше спряна от министър-председателя. Това беше политическо решение, защото предния ден директорът на ИАЛ беше казал, че няма нито един страничен ефект, описан в България след ваксинация с тази ваксина. Политическо решение за спирането на ваксината беше и в половин Европа“.

България е продължава да е на последно място по ваксиниране, каза още Кацаров. Ако тази тенденция се запази, това значи, че ограничителните мерки ще останат по-дълго.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили