Пренастройват рояла „Стейнуей“ за концерта на Ричард Клайдерман

0
„Стейнуей“

Това съобщи директорът на Русенската опера маестро Найден Тодоров. Причината е, че за основния тон „Ла“ роялът е настроен на използваната в България и повечето страни в Европа честота 442 херца. В САЩ обаче музикантите настройват инструментите си на честота 440 херца, Клайдерман също работи на нея.

По думите на Тодоров два херца за нормалния човек от публиката е нечуваема разлика, но за професионалните музиканти може да се окаже проблем.

Клайдерман „Стейнуей“„При концертните рояли всеки от 88-те клавиша има до четири-пет струни на него, особено високите октави. Представете си колко струни трябва да бъдат пренастроени, за да може честотата на този роял да бъде свалена с два херца“, поясни Тодоров. Това, според него, е било едно от големите предизвикателства пред организаторите на концерта. Друг проблем се е оказало изискването за няколко микрофона, които ги няма в България. Те ще бъдат донесени от Франция.

Пианистът се очаква да пристигне в Русе днес следобед, след което ще има репетиция с Русенската филхармония.

До момента за концерта са продадени около 2500 билета, съобщи Иван Драндийски – един от мениджърите на „Булстрад Арена“. Любопитна подробност е, че най-бързо са се изчерпили билетите от най-скъпия сегмент, след това – от най-ниския ценови клас. В момента все още могат да се намерят билети от „средния“ сегмент, уточни Драндийски. Той допълни, че до края на годината в залата предстоят концерти на Васко Василев,

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили