80-метров трикольор за 24 май в Русе

0
cof

Стотици ученици в Русе се включиха в шествието по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Двата лъча на празнично шествие за 24 май преминаха по главната улица, начело с Духовия оркестър и се събраха на площада пред Общината. Акцент в шествието бе 80-метров български трибагреник, изработен от ученици от гимназията.

Тържеството започна с изпълнение на химна на Светите братя Кирил и Методий, написан в Русе преди 129 години, приветствие към присъстващите по повод най-българския празник отправи кметът на общината Пенчо Милков .

Изпълнена бе богата програма, която включваше множество музикални изпълнения, танци и рецитали. В инициативата участваха близо 400 младежи от 11 русенски училища, като и от Общинския детски център за култура и изкуство. Програмата беше допълнена още от изпълненията на Общинския духов оркестър, мажоретен състав „Екстрийм“, хор „Св. Георги Победоносец“ при Общинския младежки дом, Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“ и Детска вокална група „Слънце“ при Общинския детски център за култура и изкуство. Присъстващите имаха възможност да се насладят на някои от най-обичаните родни песни, а също и да чуят патриотични стихотворение. Не липсваха и модерни музикални и танцови изпълнения.

По късно пред Доходното здание бяха наградени с грамоти и плакети отличниците на Русе.