85 000 българи ще гласуват в чужбина

0
Гласуват българи зад граница
Гласуват българи зад граница

По-голямата част от тях  – 72 526, са подадени на хартия в дипломатическите и консулските представителства, а останалите 11 358 са постъпили по електронен път на платформата в ЦИК.

На базата на тези цифри прогнозният евентуален брой е за 227 секционни избирателни комисии в чужбина в 56 държави, уточни Япраков. За сравнение при последните парламентарни избори през 2009 г. секционните комисии са били 274 в 58 държави.

В 39 държави ще има избирателни секции само в дипломатическите и консулските представителства. В 17 държави ще има секционни комисии и извън такива представителства, като за това са необходими над 100 заявления за населени места, в които няма дипломатическо или консулско представителство, както и съгласие от съответната приемаща държава.

Най-много желаещи да гласуват в чужбина има в съседна Турция, където общият брой на подадените заявления е 63 667, а прогнозният брой секционни комисии – 86.
В Испания са подадени общо 3 623 заявления, като секции ще има в Барселона, Мадрид, Валенсия, Колядо Вилялба, Хетафе, Палма де Майорка, Памплона и др., като общо прогнозата е за 24 СИК. За Италия прогнозните СИК са 3.

В САЩ се прогнозират 11 секционни комисии, като ще има такива във Вашингтон, Лос Анджелис, Ню Йорк, Сейнт Питърсбърг, Форт Лодърдейл, Чикаго, Атланта, Бостън, Дейвидсън, Сънивейл. От Великобритания са получени общо 3 548 заявления, на базата им се прогнозират 12 СИК, на този етап се очертават две секционни комисии в Лондон, защото подадените заявления там са 1 696.

В Афганистан ще има две секции – в Кабул и в Кандахар. Заявления са подали общо 330 военни – 80 за Кабул и 250 за Кандахар. Срокът за подаване на заявления за гласуване от сънародниците ни в чужбина беше до 11 април, припомнят от МвнР.
Източник dnes.bg.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук