96 % от всички първолаци в Русе класирани по първо желание

0
125
96 % от всички първолаци

1045 бъдещи първокласници, което е 96 % от всички първолаци, са класирани след първото електронно класиране в Русе. От тях без избрано училище остават 14 деца. Въпреки че през тази година електронен прием беше осъществен за първи път, проблем със системата е нямало.

„Още на първо класиране 96% от децата са класирани по своето първо желание – така че имаме едни 4 процента, които сега ще помислят върху своите втори желания и следващите си предпочитания. Надявам се, че още на второ класиране картината ще е съвсем окончателна и пълна за първолаците“, коментира директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” в общината Ирена Петрова. По думите й, най-предпочитаните основни училища са „Иван Вазов”, „Любен Каравелов” и „Отец Паисий”.

През следващата учебна година в Основно училище „Иван Вазов” ще има четири паралелки за първокласници. Общо това са 88 деца. До момента са записани повече от 50 бъдещи първолаци.

„В училище съм създала нужната организация, има комисия, която помага на родителите за попълване на нужната документация. Има техническо лице, което въвежда необходимата информация в електронната система за прием първи клас – така че мисля, че нещата са спокойни. Надявам се, удовлетворяваме родителите при възникване на въпроси“, каза Теодора Йорданова – директор на ОУ „Иван Вазов”.

Родителите от своя страна споделят, че са доволни и радостни от направения избор и оказаната им помощ.

По данни на Община Русе, броят на децата, които тръгват на училище намалява с всяка изминала година. Причината за това е преместване в друг град или държава на семействата.