„Булгартабак“ – Плевен дължи почти 1 милион лева на тютюнопроизводители

0
56
„Булгартабак“ – Плевен

Тютюнопроизводители от четири общини се събраха на протест в село силистренското село Искра. Причина за недоволството им бе „Булгартабак“ – Плевен, която от миналата година им дължи пари за неизплатен тютюн. Протестиращите заявиха, че дават срок от една седмица на фирмата, в противен случай са готови на ефективни протестни действия. Дължимата сума е почти 1 милион лева.

60 семейства от общините Ситово, Дулово, Главиница и Тутракан чакат вече осем месеца да получат парите си. Последното обещание е било, че до 24 май банковите им сметки ще бъдат захранени, а тютюнът са го предали през ноември миналата година.

Заради забавянето хората изпитват затруднения при погасяването на кредити, плащането на осигуровки, образованието и издръжката на семействата и децата, изплащането на торове и препарати, които са им били необходими за производството.

Всяко семейство има да получава от 10 до 50 хиляди лева. Реална е опасността 2018 година да не успеят да отгледат нова реколта.

„Тази кампания започна, а ние нямаме средства, за да обработим нивите и тютюна“, каза Сезгин Басри, кмет на Община Ситово.

„Започнаха болести по тютюна – некроза, див огън, трябва да се пръска, а няма пари, значи няма да има и реколта тази година, и тютюн няма да има“, допълни Сали Халид.

Мнозина от стопаните са обмисляли да намерят и алтернативно на тютюна производство, но безуспешно, защото изкупвачите им предлагат изключително ниски цени за техния труд, време, вода и препарати, използвани при производството на друга продукция. Затова за тях дилемата е тютюн или чужбина.

Тютюнопроизводителите са категорични, че ако не получат парите си, са готови на ефективни протестни действия.