Родители на деца с увреждания организираха палатков лагер

0
25
Родители на деца с увреждания

Палатков лагер в знак на протест организираха родители на деца с увреждания пред сградата на Общината в Добрич. Те настояват за реална интеграция на хората с увреждания и промяна в остарялото законодателство, което ги изолира, оставя ги необразовани, безработни и бедни.

За шести път родителите на деца с увреждания в Добрич протестират с настояване най-сетне да се въведат на практика ценностите, заложени в Конвенцията на ООН, ратифицирана от България през 2012 г., с промени в нашето законодателство, което ги касае.

Искат още нова оценка на увреждането на всеки човек и неговите потребности. Настояват за разширена медицинска епикриза, като база за комплексна индивидуална оценка, която включва нуждата от рехабилитация, технически помощни средства, лична помощ и др.

Майките продължават да настояват да няма разделение в паричните помощи за малките деца с увреждания и навършилите пълнолетие. Те се борят и срещу дискриминацията в училище и детската градина.

Многодетните майки с деца със специални нужди настояват освен за подкрепа от държавата, но и да им бъде отпуснат поне личен асистент. На този протест се събраха родители с различни истории, деца с различни заболявания, но общи проблеми, породени от бездействието на държавата и пълната липса на подкрепа, разбиране и толеранс. Именно за тях са наистина ценни ценностите, заложени в Конвенцията на ООН.

Палатковият лагер е безсрочен и майките са категорични, че ще останат, докато бъдат чути.