Русе се разминал „на крачка“ от трагедия като тази с кораба „Илинден“

0

Русе се е разминал „на крачка“ от трагедия като тази с кораба „Илинден“ в Охридското езеро през 2009 г., при която загинаха 15 български туристи.

Това става ясно от сигнал на русенката Невена Пенева до прокуратурата, областния управител, кмета на общината и морска администрация.

Инцидентът при който потърпевши са били около 40 души – възрастни и деца, станал с атракционното корабче „Русчук” на 2 юни. По думите на г-жа Пенева приятелска компания от 9 възрастни с 11 деца, на възраст между 2 и 6 години, се качили корабчето да се разходят по реката. На борда освен тях имало още 20-ина души – възрастни и деца.

Непосредствено преди отплаването закупили билети от бармана. По думите й, такива получили само тези, които много настоявали. На другите с усмивка било обяснено, че ”няма кой да ви проверява, тук аз съм собственика и ви виждам, зная, че сте си платили”.

Това било по-малката беда. По думите на г-жа Пенева, малко преди акостирането на понтона капитанът съобщил по микрофона „Изгубихме управление”. Първоначално възприели думите му като шега, но секунди по-късно осъзнали, че двигателят не работи и плавателният съд се носи свободно от течението, приближавайки застрашително спрелия в непосредствена близост кораб „София”.

Благодарение на мигновената реакция на една от майките на борда – плувецът-ветеран Велина Ханджиева, децата били изведени на възможно най-безопасното място. Осъзнавайки какво се случва, ЕДИНСТВЕНО тя предупредила всички на борда, че корабчето ще се блъсне и призовала пасажерите да заемат възможно най-безопасни места.

След секунди ударът беше факт, казва г-жа Пенева. При сблъсъка децата изпаднали в паника, започнали да крещят и пищят. Към него момент повечето от пътници не разбрали, че все пак е имало мигновена реакция от екипа на ресторант „Понтона”, въжетата били подадени на сушата и ситуацията е извънредна, но не животозастрашаваща.

Двама мъже от пасажерите заедно с г-жа Ханджиева изнасяли децата на ръце, други помагали да бъдат поети отново на ръце безопасно на понтона. За щастие, всички се отървали само със силна уплаха. Запазеното самообладание и бързата организация, в която г-жа Ханджиева изиграла основна роля, допринесоха за това децата на сушата да бъдат бързо успокоени.

За инцидента са информирани прокуратурата, областния управител, кметът на общината и морска администрация. От дирекция „Речен надзор – Русе“ към Изпълнителната агенция „Морска администрация“ информираха, че ще бъде извършена щателна проверка за причините, довели до инцидента.

„Поради техническа причина корабчето е изгубило управление. Щетите са само материални и са незначителни. Когато работиш на вода, се случват такива неща. Съжаляваме за станалото, но най-важното е, че няма пострадали хора“, каза Валери Иванов – мажоритарен собственик на „Дунавски драгажен флот“, чиято собственост е корабчето.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук