Абитуриентските балове без чалга, искат майките

1
Абитуриентските балове без чалга
Абитуриентските балове без чалга

За това настояват от Гражданско сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“. Просветното министерство е в правото си настоятелно да препоръча на училищните ръководства да не се ангажират за баловете луксозни ресторанти и лъскави чалготеки, в които гвоздеят на програмата непременно е участието на една или друга нашумяла и скъпоплатена силиконова поп-фолк изпълнителка, заявяват майките.
Време е в борбата с чалгата да се обединят усилията както на всички институции, така и на цялото гражданско общество, а и личният пример тук също е от изключително значение, подчертават от родителската организация. През последните години абитуриентските балове, уви, на практика се превърнаха в един от най-сериозните финансови донори за чалга индустрията, но този абсурд не бива повече да продължава – колкото повече уж се добли­жаваме до Европа, тол­кова повече Ориентът ни придърпва към себе си в мазния си ритъм на кюче­ка, констатират с тревога майките.
Най-шокиращото е, че изпращанията на абитуриентите под звуците на кънтящата отвсякъде чалга в училищните дворове по традиция започват именно от 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, когато се прекланяме пред делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, обявени от Папа Йоан Павел ІІ за небесни съпокровители на Европа, отбелязват от Сдружението на майките. Какво ли биха си помислили за нашия морал светите солунски братя, ако можеха да видят как преминават абитуриентските балове в днешна България – членка на Евросъюза вече седма година, питат се майките. Ако позволим обаче и тази пролет баловете и изпращанията на абитуриентите да минат изцяло под знака и оглушителните звуци на чалгата, това означава, че всички ние носим вина за насаждането сред младото поколение на съмнителната и отблъскваща ценностна система на силиконовите мутреси, категорични са в Сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“.
Вместо да плащат скъпи и прескъпи куверти за чалга кръчми и чалготеки и по този начин да пълнят джобовете на т.нар. фолк елит, абитуриентите от випуск 2013 е по-добре да потърсят за празника си заведения и клубове, в които се изявяват млади и талантливи рок, поп или хип-хоп български групи и изпълнители, препоръчват от Сдружението на майките. Борбата с чалгализирането на нацията трябва да започне именно от абитуриентските балове и изпращания – длъжни сме да направим всичко възможно, за да ги „изчистим“ веднъж завинаги от кючеците и силикона, заявяват от родителската организация.
Крайно време е нещата да си дойдат по местата – ориенталски „хитове“ с изключително пошли и вулгарни текстове, кючеци с агресивна турбо чалга и въртенето на гьобеци сред алкохолни изпарения може би са допустими в квартални кръчми до някоя малка гара, но категорично нямат място в дворовете на българските училища и гимназии, подчертават от Гражданското сдружение на майките срещу насилието, като се надяват да получат подкрепа за тази своя инициатива и от Министерство на образованието, младежта и науката и от Регионалните инспекторати по образованието.
Източник БГНЕС и vesti.bg.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

1 коментар

  1. Майките, значи! Същите майки, които се радват на изродясалите изцепки на отрочетата си по улиците, един месец преди бала им. И да излезе с предписание министърът, училищните ръководства не са тези, дето поръчват музиката, в преносен и в пряк смисъл. Баловете са грижа на самите зрелостници и техните родители. От бай-Тошево време няма централизирано организиране на тези събития. Та, точно тези майки да вземат да се самосезират и да не си поръчват чалга, ако могат.
    И не ми почвайте да философствате, че се бяга от отговорност. Отговорността на училището е дипломата на ученика. Ученическите съвети имат грижата за организиране на баловете си. Нали се сещате, че ако ръководствата се намесят, пак същите майки ще ревнат, че им се нарушават свещените права на дечицата, които ако сега не се нареват и накрещят, кога??? Нали страшният живот от утре ще ги изяде! За справка прочетете и чуйте това: http://ruse-news.com/hot-spot-draznyat-li-vi-abiturientskite-shumotevici/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук