Агресивни скандали в парламента заради кандидатите за КРС

0
217
СНИМКА: БГНЕС

Днес депутатите избраха представители на квотата на Народно събрание в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Изборът стана повод за скандали и обвинения в задкулисие и дори почти предизвика бой между „Атака“ и ВМРО.

Един от въпросите, които нажежиха обстановката, е зад кого стои ДПС, които номинираха Ердинч Хайрула. Юлиан Ангелов от ВМРО се възпротиви на кандидатурата му. По думите му, патриотите не искали да носят негативите на управление на ДПС.

Кръстина Таскова от „Воля“ пък подложи под съмнения това с кого реално управлява ГЕРБ, като ги попита дали всъщност не са скритото лице на ДПС. Юлиан Ангелов захапа „Воля“, че по места подкрепяли ДПС.

Почти до бой се стигна между патриотите. Павел Шопов от „Атака“ подчерта кадровите провали на ВМРО и НФСБ, което предизвика Милен Михов да излезе на трибуната. Шопов и Михов се озоваха там един до друг. Скандалът между тях принуди заместник-председателя на парламента Емил Христов да повика на помощ квесторите, които трябваше да разтърват депутати на ВМРО и Шопов.

Бяха отпуснати 30 минути почивка, в която народните представители да се успокоят. След това се премина и към гласуване на членовете на КРС.

С подкрепата на ГЕРБ, ДПС, „Воля“ и „Атака“ сегашният главен секретар на КРС Кристина Георгиева Андонова-Хитрова бе избрана за зам.-председател на регулаторния орган като кандидат на ГЕРБ. Преди това тя е била главен секретар на Агенцията за обществени поръчки, както и седем години е оглавявала дирекцията „Координация по въпросите на ЕС“ в Министерския съвет. По образование е финансист, съобщава Дневник.

Втората кандидатура на ГЕРБ е на дългогодишния бивш член на Съвета за електронни медии (СЕМ) Анна Хаджиева. След приключването на мандата й в СЕМ през 2016 г. Хаджиева е работила като медиен консултант на сдружението „Бизнесът за Пловдив“. От две години е член на работната група за транспониране на Директивата за аудио-визуални медийни услуги.

Ердинч Хайрула е бил депутат от ДПС и кмет на Момчилград.