Ако изборите бяха днес: „Шарен“ и неработещ парламент

0

Ако изборите бяха днес, съставът на Народното събрание щеше да бъде „шарен“ и неработещ.

Това показват резултатите от национално-представително проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“, проведено между 21 – 30 септември.

Представители в Народното биха имали шест политически формации: ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ“. С малко под границата са „Обединени патриоти – ВМРО-НФСБ.

Позициите на ГЕРБ и БСП са равни, като управляващата и водещата опозиционна сила взимат около 20 на сто – съответно 20,5 и 19,6 на сто от гласовете на твърдо решилите да гласуват. В предишното проучване на същата агенция, проведено през м. юли, партията на премиера Бойко Борисов взимаше 26.7% срещу 19.2 за левицата.

Макар и с отлив на гласове – от 18,8 на 14,9 на сто, партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ запазва третата си позиция. „Демократична България“ дели четвърто-пето място с ДПС, на шесто място е „Изправи се.бг“ на Мая Манолова с 4,6 на сто от гласовете.

Все още има сериозно ядро от твърдо решили да гласуват избиратели, които обаче още избират за кого и могат да променят резултатите, застраховат се социолозите. Според тях, предвид позициите и (не)съвместимостите между основните политически сили, новият парламент би бил изправен пред сериозни трудности да излъчи правителство.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили