Акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

0
акция „Децата тръгват на училище

От понеделник, 23 септември, стартира националната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, съобщават от полицията.

По време на акцията, която ще продължи до 31 октомври 2019 г., ще се осъществява засилен полицейски контрол в районите на най-рисковите училища, особено в началото и края на учебния ден, за спазване ограниченията на скоростта и предимството от водачите на моторни превозни средства, с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители.

Същевременно служителите от ОДМВР ще участват активно в образователния процес по безопасност на движението, чрез различни инициативи – беседи с учениците – от най-малките до най-големите, в които ще им припомнят основните правила; с програмата на МВР „Детско полицейско управление”; срещи на униформените с ученици от 11 и 12 клас, на които предстои да придобият правоспособност или са млади водачи, и онагледяването на опасни ситуации и ПТП; дискусии по темата безопасно поведение на пътя; както и работата с най-малките (детски градини, 1-4 клас), които се оказват и най-добрите помощници на пътните полицаи, явяващи се в ролята на проверяващи и контролиращи поведението на своите родители.

През летните ваканционни месеци – от началото на юни до края на месец август при пътно-транспортни произшествия в Русенско са участвали 16 деца, при  които са  ранени 15, напомнят от ОД МВР. Четири от тях са пострадали тежко, 11 са се разминали с по-леки наранявания, само едно се е разминало без травми. Шеест от децата са пострадали като водачи на превозно средство, 5 като пътници, а други 5 – като пешеходци.

ДЕТЕТО МОЖЕ ДА ЗНАЕ ПРАВИЛАТА, НО ПРАВИ ТОВА, КОЕТО ВИЖДА. ПРИМЕРЪТ НА РОДИТЕЛЯ Е МНОГО ВАЖЕН !, напомнят от полицията.