Акция срещу компания за криптовалута в София

0

Международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия се провежда в София, съобщи БНТ. Според източници на телевизията става въпрос за компанията Nexo.

Подозренията са, че българите, стоящи зад голямата компания, са действали по схемата на Ружа Игнатова и ръководената от нея пирамида OneCoin. Българката, известна като „кралицата на криптовалутите“, е в топ 10 на най-издирваните лица от ФБР. По следите ѝ са още Европол и Интерпол.

Прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС, съвместно с чуждестранни агенти, са започнали претърсвания на българските офиси на компанията, търгуваща с криптовалути в целия свят.

Кои са управителите на компанията:

  • Георги Шулев – представляващ Nexo, син на бившия вицепремиер Лидия Шулева;
  • Антони Тренчев – съосновател и директор на няколко Nexo дружества, бивш депутат от ДБГ, Реформаторски блок;
  • Коста Кънчев – директор на Nexo Bank;
  • Калин Методиев – съосновател и финансов директор на Nexo;
  • Сокол Янков – представляващ Nexо;

Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана от българската столица, а вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност.

Лихвите, които инвеститорите щели да получават, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи. Има данни, че собствениците на компанията, които са българи, са присвоили част от активите, възлизащи на няколко милиарда долара.

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Руската Федерация.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук