По какво се различават „обикновена настинка“, грип и COVID-19?

0

Пикът на грипа в България се очаква след 10-15 дни, затова ще се вземат мерки в съответните области, а не в национален мащаб. Това каза на брифинг в Министерския съвет днес служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Той подчерта, че става въпрос за обикновен грип и призова да се избягват места, където се събират много хора.

Разликите между настинката, сезонния грип и COVID-19 обясняват от Министерството на здравеопазването (МЗ) на своя сайт.

Трите са заразни заболявания, които се предават по респираторен път и са причинени от различни вируси – например, риновирусите причиняват настинки, грипните вируси причиняват грип, а COVID-19 се причинява от коронавируса SARS-CoV-2, посочват от ведомството.

Симптоми на „обикновена настинка“

Признаците на „обикновената настинка“ са главно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появяват лека температура, главоболие и отпадналост. Обикновено не настъпват усложнения и оплакванията отшумяват за няколко дни, обясняват от здравното министерство.

Симптоми на грип

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на заболяването могат да включват обща слабост, втрисане, изпотяване, загуба на апетит, хрема и гадене. Най-честото усложнение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да бъде развита и инфекция на средното ухо, добавят от министерството. В редки случаи може да се стигне и до усложнения като възпаление на мозъка и на сърдечния мускул. Оплакванията, свързани със симптомите на сезонния грип, продължават повече от седмица.

Симптоми на COVID-19

Често срещани симптоми на COVID-19 са кашлица и повишена температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща слабост, а с течение на времето и задух, обясняват от Министерството на здравеопазването. Възможно е да се появи гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост, нарушения на обонянието или вкуса. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции.

Най-уязвими за тежко протичане и усложнения са възрастните и хората с хронични заболявания

От МЗ припомнят, че заразните инфекции, които се предават по респираторен път и са причинени от различни вируси, не се лекуват с антибиотици. При симптоми на респираторно заболяване е важно да се обърнете към своя общопрактикуващ лекар, който ще назначи подходящите изследвания и терапия, съветват от ведомството.

Особено уязвими за тежко протичане и усложнения при заразяване с грипен вирус или с коронавируса са възрастните хора и тези с хронични заболявания. Въпреки че грипът и COVID-19 в повечето случаи протичат с типична клинична картина, за тяхното разграничаване е необходимо да се извърши лабораторно изследване. При доказване на грипен вирус от съществено значение е ранното прилагане на антивирусен лекарствен продукт за лечение, информират от министерството.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук