Alibaba се управлява от комунист

0
Alibaba се управлява от комунист

Джак Ма – най-богатият човек в Китай, основател на гиганта в онлайн търговията „Алибаба“ (Alibaba), както твърдеше, че предпочита да не се меси в политиката, така се оказа, че е член на Китайската комунистическа партия (ККП), съобщават китайски официални медии.

Членството на Джак Ма беше обявено от в. „Женмин жибао“, орган на управляващата ККП, в статия, възхваляваща участниците в развитието на Китай. Милиардерът е обявен за изключителен строител на социализма.

Много икономически сектори в Китай са доминирани от държавни предприятия, затова едно членство в комунистическата партия може да улесни дейността на частните предприемачи в сложния законов и икономически контекст, защото президентът Си иска да разпространи влиянието на Партията в частния сектор. Например, ако в предприятие работят повече от трима партийни членове – то трябва да учреди партиен комитет, а ако няма достатъчно членове – трябва да се обедини със съседни предприятия, за да се сформира такова ядро.

Джак Ма не беше обявил членството си в комунистическата партия пред Нюйоркската фондова борса през 2014 година. Официалните медии не уточняват дали по онова време е бил партиен член или не, а говорител на Alibaba отказа да коментира.

На времето собственикът на компанията демонстрираше известна дистанция с властите: „моята философия е да обичам правителството, но никога да не се женя за него“, заяви той през 2007 година на Световния икономически форум в Давос.