Американски лекари свързаха свински бъбрек с тялото на човек

0
Снимка: Unsplash

Американски лекари успяха да свържат свински бъбрек с тялото на човек. Те определиха експеримента като успешен, макар продължителността му да е била много кратка – 54 часа.

Хирургът, извършил операцията, нарече опита „потенциално чудо“. Според Робърт Монтгомъри, който е директор на института по трансплантации към Нюйоркския университет, това е важна междинна стъпка, но реална представа лекарите ще имат едва когато се направи тест на жив човек.

Свинският бъбрек е бил свързан с тялото на пациентка в мозъчна смърт, поставена на изкуствено дишане. Самият орган е генномодифициран – животното донор е от стадо, при което е бил премахнат ген, произвеждащ определена захар, която би предизвикала отхвърляне на бъбрека от човешкия организъм.

„Той (органът) свърши това, което се очакваше – отстраняване на ненужни съединения и формиране на урина. Все още е под въпрос какво би станало три седмици, три месеца или три години след процедурата на свързване“, каза Монтгомъри.

По случая все още няма научна публикация. Новината за опита бе коментирана предпазливо от външни експерти. Според тях, ако заключенията се потвърдят, това може да е голяма стъпка напред в опитите да се осигурят органи за нуждаещи се хора. Проучванията обаче са на много ранен етап.

Бъди свободен