Ангел Русев ще получи бронзов медал от Световното в Ашхабад!

0
293
Ангел Русев ще получи бронзов медал

Състезателят на ТСК „Русе“ Ангел Русев, който беше обявен за най-добрия български щангист за 2018 г.  ще получи бронзов медал в изтласкването от Световното първенство в Ашхабад.

Това съобщиха от Българската федерация по вдигане на тежести. Новината идва два месеца след шампионата в Ашхабад, тъй като при тестването на допинг пробите се оказва, че класираният непосредствено преди българина тайландец Тирапат Чомчуен е уличен в употреба на забранено анаболно вещество и резултатът му от 141 кг се анулира.

Така крайното класиране на световното в изтласкването на категория до 55 кг се променя и Ангел Русев става трети със 140 кг. Мястото на българина в двубоя остава непроменено – шести с 248 кг.

Освен отличието, Русев се сдобива и с още един световен рекорд за 18-годишни, тъй като неговият резултат в изтласкването превъзхожда обявения стандарт за новата категория 55 кг. Наред с това Русев постави още пет световни рекорда на първенството в Туркменистан.

Както ТВН вече съобщи, Ангел Русев, който е възпитаник на Кристина и Радослав Атанасови в Тежкоатлетическия спортен клуб „Русе“, беше обявен за най-добър щангист на годината от БФВТ. През 2018-а освен медала, шестте световни рекорда и шестото място в двубоя от първенството на планетата за мъже в Ашхабад, той стана европейски шампион при 17-годишните и се нареди пети на европейското за мъже в Букурещ. В българската класация за Топ 10 на годината Ангел изпревари европейските вицешампиони за мъже Стилян Гроздев и Георги Шиков. Ангел Русев е и единствения щангист, спечелил през годината медал от шампионата на планетата.