Анонимни хакери откраднали данните на милиони българи

0
586
20-годишен задържан за хакерската атака срещу НАП

Анонимни хакери твърдят, че притежават данните на милиони българи. Като потвърждение те разпространиха до определени медии масив от 57 папки, с над 1 млн. реда, съдържащи ЕГН, имена, адреси и дори доходи.

Според авторите на лийка информацията е добита от един от сървърите на Министерството на финансите. Обемът е над 21 гигабайта. Според анонимния имейл това не е целият масив от изтекли данни. Според информацията в писмото, хакерите са атакували сървър на МФ, през който е източено съдържанието на над 110 бази данни. “Над 5 млн. български и чужди граждани са засегнати”, казват хакерите и допълват:

“Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно”. Съобщенията били получени през руски мейл сървъри.

От НАП и ДАНС потвърдиха, че проверяват изтичането на лични данни от Приходната агенция. Ако се докаже, че е имало хакерска атака, държавата трябва да каже какво да правят хората, чиито данни са изтекли.

Дали е уязвена националната и финансова сигурност на страната ще можем да кажем утре сутринта заедно с колегите от ДАНС и ГДБОП, заяви по bTV Росен Бъчваров, говорител на НАП. По думите му, към момента няма никаква информация за активни хакерски атаки и системата на приходната администрация функционира.