Антиваксъри направиха скандал пред имунизационен пункт във Варна и спряха работата му

0
Снимка: БНТ

Група антиваксъри са вдигнали скандал пред имунизационен пункт в Морската градина във Варна и са спрели работата на лекарския екип, съобщиха от здравното министерство. Инцидентът е станал е неделя. Според изданието „Нова Варна“ агресивната група са се представили като „Комитет за спасение“. Те са започнали да искат от медиците от 1-о ДКЦ разрешение за прилагане на ваксината, викали са и са им задавали въпроси на висок тон. В резултат лекарите са се притеснили и са спрели работа. Наложила се е намеса на полицията, за да се овладее напрежението.

„Ние няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19. В същото време, когато антиваксърите нападнаха нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре същите антиеваксери развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки“, заявиха от здравното министерство.

От РЗИ-Варна пък казаха, че изнесеният пункт е имал разрешение от общината, която осигурила ток и интернет. По отношение на разрешението за имунизация подчертаха, че то е дадено на централно ниво от Европейската агенция по лекарствата.

По случая е започнала проверка от прокуратурата. Установяват се свидетели и се преглеждат записи от охранителни камери в близост.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа