† Напусна ни маестро Георги Делиганев

0

 

Почина маестро Георги Делиганев, вокален педагог и изтъкнат хоров деятел, завоювал  широко национално и международно признание.

Тъжната новина съобщиха от Русенската опера. Колективът на операта изказва съболезнования на близките и семейството на Георги Делиганев, като посвещава предстоящата премиера на операта „Мефистофел на него.

Георги Делиганев е роден е през 1934 в гр. Русе. Завършва ДМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност “Класическо пеене”. От 1963 е вокален педагог и преподавател в Националното училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” – Русе.

В своята дългогодишна педагогическа дейност е “отгледал” над 130 свои възпитаници, повечето от които днес работят в големи европейски оперни театри и професионални състави в цял свят. Много от тях са носители на награди от национални и международни фестивали и конкурси. Имена като Петрана Малакова, Светла Кръстева, Татяна Давидова,

Ваня Кожухарова, Румяна Коджабашева, Мартин Цонев, Орлин Анастасов, Андреана Николова, Николай Моцов, Радостина Николаева и много други носят днес славата на град Русе като един от големите културни и музикални центрове на България. Сътрудничеството на Георги Делиганев с Русенската опера също има над 20-годишна история. Изключително ефективна е неговата работа като вокален педагог и консултант, художествен ръководител и директор в издирването, селекцията и подготовката на младите артисти за голямата оперна и концертна сцена.

Заради изключителните му заслуги за развитието на модерната хоровопевческа школа у нас Г. Делиганев е знакова фигура и в българското хорово изкуство. Основна творческа лаборатория за него винаги е бил световноизвестният български хор „Родина” – Русе, в който в продължение на 25 години работи съвместно с проф. Васил Арнаудов.

Неоценим е приносът му за развитието и прогреса и на хорове като “Дунавски вълни” – Русе, “Проф. Васил Арнаудов” – Русе, “Емануил Манолов” – Габрово, “Янко Мустаков” – Свищов, “Славянско единство” – Горна Оряховица, “Родна песен” – Хасково и др.

Наред с практическата си дейност маестро Делиганев разработва фундаментални трудове, свързани с теорията и методиката на хоровата вокална практика. През 1980 излиза книгата му „Вокалната работа в хора” – единствената и до днес съществена разработка у нас в тази област, насочена към хоровите диригенти и вокални педагози.

Носител е на орден „Кирил и Методий” ІІ степен. През 1997 е удостоен и с престижната национална награда „Неофит Рилски”.

Поклон пред паметта му!

зарядни станции за електромобили