Антивирусна защита на домашните интернет-свързани уреди?

0
106
Антивирусна защитата на домашните интернет-свързани уреди?

В съвсем скоро бъдеще ще възникне необходимост от фокусиране на вниманието ни върху софтуера и защитата на интернет-свързаните уреди. Производителите на климатици, хладилници, печки, бойлери и друга домашна интелигентна техника вече започват да разбират това.

Наближава моментът, когато повечето електроуреди в дома ни ще са онлайн и ще можем да ги управляваме през смартфона. Това удобство обаче отваря безброй нови възможности за хора със съмнителни намерения. Хакването на домашния климатик например може да послужи на атакуващите като „вратичка“ за влизане в мрежата. След това могат да ни изнудват или пък да инсталират на компютъра ни зловреден софтуер или вирус.

Предложенията, насочени към крайния потребител, са във вид на физическо устройство за включване в домашната мрежа. В тях са вградени системи за изкуствен интелект, т.е. устройството може да разпознава слаби кодове и пароли и обичайно се прикачва към рутера. Всичко след това е въпрос на въображение. Затова – струва си да се замислим по темата за свързания дом, която беше особено силно застъпена на Световния мобилен конгрес (MWC 2019) в Барселона тази година. А в дългосрочен план се очакват партньорства между производителите на умни електроуреди и разработчици на системи за сигурност.