Дронове с точност броят коали

0
45
Дронове с точност броят коали
Източник: Queensland University of Technology

Учени доказаха ефективността на новия метод да се използват дронове за преброяване на животни. В Технологичния университет на Куинсленд, Австралия, разполагат с мултикоптер за по-точно пресмятане броя на коалите, които често са скрити зад листата на дърветата и поради това е трудно да бъдат засечени с обикновена камера.

Затова специалистите са оборудвали безпилотния апарат с инфрачервена камера. Полетите са извършвани рано сутрин през студените месеци, когато температурната разлика между тялото на коала и околната среда е най-висока. Видеото от дрона се анализира със специален алгоритъм и така се определят броят и местоположението на коалите.

Оказва се, че преброяването на коали от въздуха е по-ефективно отколкото с наземни проучвания. Учените твърдят, че обичайният метод за отчитане позволява да се идентифицират средно 70% от коалите в дадена област, докато при използване на дронове този показател нараства до 86%.

Изводът на учените е, че употребата на безпилотни летателни апарати за преброяване на коалите е по-бързо и по-евтино. Точността на работа на системата е проверена чрез съпоставка с GPS координатите на коалите и се препоръчва за използване и в бъдеще.