Апелативният съд във Варна решава съдбата на убийците на бижутера Явор Николов

1
2094

Това съобщиха от пресслужбата на съдебната институция. През март миналата година Русенският окръжен съд присъди „доживотен затвор” на Миланов и 20 години „лишаване от свобода” на Ламбаджиев, а двамата солидарно да заплатят обещетение на сестрата на жертвата в размер на 50 000 лева.

През август 2014 година Апелативният съд във Велико Търново измени присъдата на Ламбаджиев, като му наложи и на него „доживотен затвор”. През м. май тази година Върховният касационен съд отмени присъдата на апелативната инстанция във Велико Търново. Върховните магистрати считат, че в решението си търновските съдии не са изяснили каква е била целта на Ламбаджиев и Миланов – придобиване на материална изгода след извършване на убийството или получаване на имотната облага в момента на неговото извършване. Заради това ВКС реши, че мотивите са неясни, непълни и противоречиви по въпроси от решаващо значение и са налице съществени процесуални нарушения. Така казусът попадна във Варненския апелативен съд, за да се разгледа отново на втора инстанция .

Днес въззивният съд се запозна с протеста на Окръжна прокуратура Русе, в който се настоява Ламбаджиев да бъде съден като извършител, а не като помагач на престъплението. Обвинението припомня, че убийството е не само по особено мъчителен за жертвата начин, но с множество действия по заличаването му, както и с вземане на вещи от убития. Според прокуратурата това са отегчаващи отговорността обстоятелства, които трябва да натежат за доживотна присъда и за Ламбаджиев.

Двамата подсъдими са категорични, че обвинението срещу тях е недоказано, страда от пороци и противоречия. В жалбите си пред въззивния съд те настояват делото да се върне за ново разглеждане пред първата съдебна инстанция

Както „Русе нюз“ вече писа, Явор Николов беше умъртвен на 25 юни 2012 година в землището на с. Николово по особено жесток начин – с множество удари с газов пистолет по лицето и 25 удара с чук в главата. Двамата отнели от жертвата 300 лева и два златни ланеца. Направили опит да заличат престъплението като изгорят трупа. Залели тялото с бензин и го запалили. Овъгленият труп на Явор Николов бил открит 20-на дни по-късно от случайни преминаващи в гората край с. Николово. Няколко дни след убийството Ламбаджиев напуснал страната, но след като разбрал, че полицията в България го издирва се предал доброволно, бил върнат в Русе и арестуван. Дни преди това полицията задържала и Пламен Миланов.