АППД с нова драгираща техника до година

0
61
драгираща техника

Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе ще закупи нова мултифункционална драгираща техника.

Това съобщи изпълнителният директор на агенцията кап. Павлин Цонев. Новата техника е на обща стойност над 20 милиона и 600 хиляди лева. 85 процента от сумата е осигурена с европейско финансиране. Останалите са предоставени от държавата. Планирано е закупуване на специализирано оборудване за извършване на драгажна дейност: драга, тръби за транспортиране на наноси, шалан, понтон и маневрен кораб. По думите на кап. Цонев, техниката ще бъде изключително полезна на агенцията.

Очаква се първата обществена поръчка да бъде обявена в началото на юни, а втората в началото на юли. Предвижда се до края на годината да бъде избран изпълнител, а през следващата година агенцията да получи нови три кораба.

Припомняме, че от няколко дни АППД започна за първи път драгиране след възложена обществена поръчка за удълбочаване на реката в критичните й участъци. След като агенцията купи новата техника, тя ще може да изпълнява сама подобни интервенции, за да се осигури нормалното преминаване на кораби в критичните участъци на Дунав.