Архиерейска св. Литургия в скалната църква „Св. св. Теодор Тирон и Стратилат“

0

На 28 октомври от 9,30 часа в скалната църква „Св. св. Теодор Тирон и Стратилат“ в Ивановския скален манастир „Св. Архангел Михаил“ ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия, съобщават от Русенската света митрополия.

С литургията ще бъде почетена паметта на Св. Теофана Басараб, канонизирана от Румънската православна църква на 21 май 2022 г. Литургията ще бъде отслужена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий – викарий на Русенския митрополит.

Честваната светица е известна в българската история като царица Теодора, първа съпруга на цар Иван Александър, впоследствие приела монашество под името Теофана. Нейно старинно изображение има запазено в скалната църква, където ще бъде отслужена св. Литургия. Там тя е представена като ктитор на храма.

За желаещите да вземат участие в богослужението ще бъде организиран автобусен превоз от град Русе до Ивановския скален манастир. Цена на транспорта в двете посоки е 8 лева. Записване: катедрален храм „Св. Троица“, като броят на участниците е органичен до 30.

От Русенската митрополия предупреждават, че участниците трябва да са с подходящи обувки за ходене и самите те да имат възможност и сили да вървят пеша – от паркинга ще се ходи 40 минути в едната посока до самата църква. Автобусът тръгва в 8,00 часа от паркинга на храм „Св. Троица“ и се връща след отслужването на Литургията и кратък обяд, осигурен на място.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук