Арменците празнуват  „3 в 1“: Бъдни вечер, Коледа и Богоявление  

0
Арменците празнуват

Тази вечер арменците празнуват „три в едно“ – отбелязват Бъдни вечер, а на утрешния ден Коледа и Богоявление.

Арменската Коледа се празнува 12 дни след повечето християнски народи, а по традиция тържествената църковната служба започва в късния следобед и към 19 часа се възвестява Христовото рождение. За разлика от българите, арменците не кичат елха.

На Рождество Христово арменците се поздравяват така: “Христос се роди и богояви, да бъде благословено богоявлението му”.

На Бъдни вечер за трапезата арменците приготвят солено тесто. Това е нещо като баница, в която се слага пара или копче. Рибата е основно ястие и се пие червено вино. Освен това се прави традиционното ядене тафсос долма, т. е. сарми от булгур и кисело зеле. Друго характерно за празника ястие е  ануш абур (сладка супа) от жито и сушени плодове. Правят се също лозови сарми, подсладен ориз, бобена салата. На празничната трапеза трябва да има нечетен брой ястия. Преди вечерята в дома се кади с тамян, за да се изгонят злите сили, пали се свещ и се казва молитвата „Отче наш“.

Армения е първата страна, която официално приема християнството и Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници. Учениците на Христос св. Тадей и св. Вартоломей разпространяват християнската религия през първи век от новата ера. Поради тази причина църквата се нарича Арменска апостолическа православна църква.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук